Logga in

Händelseloggen

Våra ortnamn

Våra ortnamn – om bebyggelsehistoria med fokus på Vikbolandet

2020 var året då inte mycket blev som det var tänkt. Vårens planerade föreläsning om ortnamn fick ställas in och istället hållas i slutet av augusti. Utrustade med handsprit, stora avstånd och ett max på 30 personer i Östra Husby rymliga bygdegård blev det ”fullsatt”.

Svante Lagman som är fil. dr i nordiska språk, tog oss med på en hisnande resa genom historien. Han berättade att våra ortnamn har en lång historia och många namn är ett par tusen år eller äldre, men att vi idag känner bara till deras nutida namn. Om vi lär oss mer om hur och när ortnamnen uppkom får vi nya perspektiv på dagens kartor och på köpet får vi en berättelse om vår bebyggelsehistoria.

Vi fick klart för oss att namnen kom till vartefter Östergötland befolkades utefter vattenlederna. Namn som slutar på -inge t.ex. Hylinge är väldigt gamla liksom namn som slutar på -stad vilket det ju finns ganska många som gör på Vikbolandet. Slutar namnet på -borg har det tillkommit lite senare.

Alla i publiken som ville fick sedan möjlighet att fråga Svante om namnets ursprung för just deras by eller gård.

Efter föreläsningen var det dag för avfärd mot Oklunda-ristningen som ligger straxt utanför Östra Husby. Ristningen som är från 800-talet, är en av Sveriges mest fascinerande runinskrifter och sägs vara landets äldsta rättsdokument.

För att hålla avstånd turades vi om att äta vår medhavda matsäck i sensommarsolen och att titta på ristningen. Svante, vars specialitet är just runor, berättade entusiastiskt och outtröttligt för alla.

Särskilt tack till familjen Roth på Oklunda gård som på lite avstånd deltog i arrangemanget.

Lotta Arrelid

image001.jpg
image002.jpg
image003.jpg
Av Marie B. :: Artikel ändrad 2021-08-27

Operettkaramell i sommarkväll

konsert -19.JPG

Två välbesökta föreställningar gavs på Hofgren i juli 2019. Sång Cecilia Hjortsberg, Cecilia Lindwall och Bengt-Ola Morgny. Piano Thomas Valfridsson.

Av Marie B. :: Artikel ändrad 2019-11-02

Östgötadagarna 2009

Av Marie B. :: Artikel ändrad 2021-04-10

Stolklädselkurs på Hofgren

Under hösten 2008 deltog 10 deltagare i en kurs i "stoppning och klädsel av gamla stolar". Föreningen hade tidigare köpt in 10 nytillverkade stolar i 1700-talsstil. Varje deltagare blev tilldelad en stol och under ledning av Louise Flygt,som är tapetserare,fick vi lära oss att spänna och spika fast sadelgjord på träram, tillverka en s.k.vulst, förse sitsen med tagelstoppning och slutligen med klädsel av läder.

Av Marie B. :: Artikel ändrad 2009-01-25

Östgötadagarna 2008

Så här såg det ut i Jonsbergs kvarn under östgötadagarna 2008.