Logga in

Händelseloggen

Rodga herrgård & trädgård i Kolmården

**bild1.jpg**

Drygt trettio medlemmar deltog i föreningens höstutflykt till Rodga och blev guidade runt både i trädgården och i huvudbyggnaden av systrarna Ulla Darenius och Eva Darenius Asp. Rodga kan spåras tillbaka ända till medeltiden var då röjningshemman och utvecklades under 1600-talet till centrum för segelmakeri. 1860 lades segelduksväveriet ner. Gården har bytt ägare några gånger under tidernas lopp och köptes 1987 av familjen Darenius.

**bild2.png**
Odlingen bedrivs ekologiskt. Gödsel kommer från gårdens hästar och höns och vatten tas från Norrsjön och Sörsjön. Här växer köksväxter, även mycket gamla sorter som odlades redan på 1700-talet, blandade med blommor och kryddväxter. Ringblommor och tagetes håller skadeinsekter borta och lockar till sig nyttiga, pollinerande insekter och färgprakten är en fröjd för ögat. En sådan dekorativ köksträdgård kallas även potager.
**bild3.png**
Ett nytt växthus har byggts upp på platsen där det förfallna växthus som kallades vinkast (enklare växthus för odling av vindruvor stod). Här förvarades nu en del av det som skördats och vi fick tillfälle att inhandla haricots verts, bondbönor, potatis och annat.
**bild4.png**
Efter rundvandringen i trädgården fick vi lyssna till berättelsen om husets långa historia och om olika detaljer i inredningen. Gyllenläderstapeten i hallen är från 1600-talets Holland och har flyttats tillbaka hit efter att ha varit på Hults bruk under en tid under dåvarande ägaren Ekelund. Besöket avslutades med en välsmakande middag bestående av viltgryta med potatisstomp i den vackert uppdukade herrgårdsmatsalen på andra våningen. Efter kaffet fick vi gå runt själva i husets alla gästrum och salonger och titta på vackra kakelugnar, gamla möbler, trasmattor och all annaninredning som fanns där.
Text & bild: Stina Kufver Jakobsson och Lars T Jacobson, Kuddby Foto